Trådløs overføring under vann

- GCE Subsea hjalp oss å tenke kommersialisering, og ikke bare fortsette å utvikle ideen. Den ville ha dødd uten forretningsfokus, sier daglig leder i Wisub Mark Bokenfohr.

”High Perfomance Pinless Subsea Connector” gjør høy-hastighets tilkobling under vann mulig. Tilkoblingen skjer via mikrobølger uten fysisk kontakt. Systemet ble hedret i mai på OTC i Houston med den høyt ansette teknologiprisen ”Spotlight on new technology award”. I november fikk de Bergen kommunes etablererpris.

Høyteknologiske installasjoner på havbunnen er avhengig av overføring av strøm og data for å fungere. Det finnes en rekke forskjellige løsninger markedet, mange av dem basert på metallpinner som i et strømstøpsel.

Overføringskapasiteten er imidlertid begrenset og for mange løsninger er det en stor utfordring å beskytte støpslene for saltvann. Når de korroderer må de skiftes, hvilket er teknisk krevende og kostbart.

Med bruk av induksjon og mikrobølger har Wisub gjort det mulig å overføre strøm og data under vann uten fysisk kontakt. Det gir lavere kostnader og ingen fare for korrosjon, oljelekkasje eller kortslutning.

Den første versjonen kunne overføre 100 Mbps data og 24 watt strøm. I oktober 2015 lanseres en ny versjon der strømkapasiteten er økt til 1000 watt .

Aksjeselskap ble etablert i 2011 og har vokst til seks ansatte, fra fem forskjellige nasjoner. Totalt jobber ca 30 mennesker med subsea-konnektoren.

Stort marked

- Vi er ”born global”, og tror det er viktig i et lite land som Norge å ha et sterkt internasjonalt fokus. GCE Subsea og Innovasjon Norge er gode partnere for en ny liten bedrift som opererer i det globale markedet, sier Mark Bokenfohr.

Markedet for subsea-konnektorer anslås til 1 milliard kroner årlig.

Unnfanget på konferanse

Ideen oppsto på en oljekonferanse i 2010. Mark Bokenfohr hadde lenge jobbet offshore med ROV-design, tilvirkning og operasjoner. På konferansen møtte han Tomasz Ciamulski som har doktorgrad i mikrobølger. I oseanografisk vitenskap og oljebransjen har elektromagnetiske koplinger i flere tiår vært en kjent løsningen for overføring under vann.

Fra akademia var det en vedtatt sannhet at mikrobølger, det vil si elektromagnetiske koplinger med høy frekvens, ikke fungerer på avstand under vann. Dette ble tatt for gitt også i industrien.

- Det kritiske spørsmålet var imidlertid hvor lang avstand som faktisk var nødvendig for at konnektorene skulle kunne anvendes, sier Mark Bokenfohr.

Spørsmålet om høy frekvens over korte avstander i saltvann illustrerer hvor viktig samspillet mellom akademia og industrien er.  

- Denne ideen hadde vært umulig å realisere uten et helt åpent sinn, i diskusjon og samarbeid mellom industri og akademia, sier Mark Bokenfohr.

Ektefødt barn

- Et ektefødt barn av GCE Subsea-klyngen, har utviklet noe ingen trodde var mulig, sier daglig leder i klyngen Owe Hagesæther.

Wisub deltok i to av klyngens oppstartsprogram; Subsea Gründer og Subsea First Step. Deretter fikk Wisub midler til å starte opp nye prosjekter gjennom NCE Subsea pre-project funding i 2012 og 2014. Med god hjelp fra klyngeadministrasjonen ble det sendt søknad om støtte til Forskningsrådets Petromaks 2-ordning og Innovasjon Norges IFU-program.

I 2014 fikk Wisub inn eksterne norsk og internasjonale investorer, og er nå etablert som et selskap i god vekst.

I et høyteknologisk marked som subsea, er det teknisk krevende å utvikle nye systemer. I tillegg må kvaliteten være usedvanlig godt dokumentert, før noen vil plassere det på havdypet.

- Om systemet ikke fungerer 100 prosent i hele sin bebudede levetid kan det bli svært kostbart å foreta justeringer eller utskiftinger, sier Owe Hagesæther.